Poliitikot eivät helposti käännä takkiaan

18.12.2015

Kokemus politiikasta ei välttämättä saa poliitikkoja muuttamaan vaaliohjelmiaan seuraavissa vaaleissa, tuore väitöstutkimus osoittaa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa väittelevä KTM Riikka Savolainen selvitti poliittisen taloustieteen väitöskirjassaan, vaikuttaako aikaisempi kokemus kunnanvaltuutettuna toimimisesta poliitikkojen vaaliohjelmissaan esittämiin käsityksiin sopivasta tulonjaosta tai julkisen sektorin optimaalisesta koosta.

Aineistonaan hänellä oli ehdokkaiden Ylen vaalikoneeseen antamat vastaukset vuosien 2008 ja 2012 kunnallisvaaleista. Vaalien välinen ajanjakso on erityisen mielenkiintoinen siksi, että neljän vuoden aikana kuntien toimintaympäristö muuttui nopeasti työttömyyden kasvun vuoksi. Koska suurin osa kuntien verotuloista tulee tuloveroista, työllisyydellä on iso merkitys kuntien talouden tasapainolle.

– Tutkimuksessani selvisi, että kunnanvaltuutettuna toimiminen ei vaikuta poliitikkojen vaaliohjelmiin seuraavissa vaaleissa. Vaaliohjelmat eivät muuttuneet niissäkään kunnissa, joissa kunnan taloustilanne oli heikentynyt vaaleja edeltävän valtuustokauden aikana. Tämä oli yllättävä tulos, koska hypoteesini oli, että ensikäden kosketus toimintaympäristön heikentymiseen saisi poliitikot kannattamaan säästöjä, Riikka Savolainen kertoo.

Väitöstilaisuus

Riikka Savolaisen tohtorinväitöskirja Essays on Empirical Political Economics tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Chydenia-rakennuksen Stora Enso -salissa (Runeberginkatu 22–24, 3. krs.), maanantaina 21. joulukuuta 2015 klo 12.00.

Opponenttina toimii professori Kaisa Kotakorpi (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Juuso Välimäki.

Lisätietoja:
Riikka Savolainen
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
riikka.savolainen@aalto.fi